Gaat dit over jou? Dat is toevallig!

 

Lezers die zich herkennen in verhalen, in de hoofdpersonen en wat zij meemaken. Dat is iets wat schrijvers graag willen bereiken. Maar wat gebeurt er als je een verhaal leest, waar niet alleen herkenning in zit, maar dat gewoon over jou gaat? Echt over jou!

Rosalie & Floortje

Misschien heb je meegekregen dat ik namens de Online Schrijfschool samen met uitgeverij Neckar de kinderverhalenwedstrijd De Rommelzolder heb georganiseerd. Ik nam zelf geen plaats in de jury, maar wel mijn dochters Rosalie (toen 9 en nu 10 jaar) en Isabel (11 jaar): de doelgroep van de te schrijven verhalenbundel.

Al snel kwam mijn jongste dochter mij een verhaal laten zien: ‘Dit verhaal gaat over mij!’
‘Dat is toevallig dat het over een Rosalie gaat, wat grappig,’ zei ik.
Tot ze verder las en zei: ‘Maar deze Rosalie heeft ook een hond die Floortje heet!’
En toen dacht ik pas aan het stukje op de website waarin de juryleden zich hadden voorgesteld. Daarin vertelde mijn dochter én dat ze lezen niet altijd superleuk vindt én hoe haar honden heten. Hoe slim is het om het jongste jurylid, dat eigenlijk niet heel erg van lezen houdt, op deze manier bij het verhaal te betrekken?
Helaas voor deze schrijver besloot de jury gezamenlijk dit verhaal niet te selecteren voor de verhalenbundel. Rosalie waagde toch nog een poging: ‘Maar als we het verhaal iets aanpassen, kan het er dan wel in?’

Zo zie je: als bekend is wie de juryleden zijn van de schrijfwedstrijd waaraan je meedoet, verdiep je daar dan in! Het is altijd goed om in je achterhoofd te houden wie jouw verhaal gaat lezen.

Verboden voor kinderen

En herkenning in verhalen? Dat blijft leuk. Zelf heb ik ook een verhaal voor De Rommelzolder geschreven. Het heet Verboden voor kinderen en speelt zich af op een basisschool. Net voor ik het naar de uitgever heb verstuurd, heb ik – op verzoek van Rosalie – de namen van de personages aangepast. Dus, meesters en juffen van de school van Rosalie: jullie zijn gewaarschuwd!

Heb jij weleens een verhaal gelezen waarvan je dacht: dit gaat over mij?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *